Kwas Omega
Zdrowie

Kwas Omega

Czym jest kwas Omega 3? Aby nasycić organizm kwasem Omega-3 wystarczy dwa razy w tygodniu jeść tłuste ryby morskie – śledzie, makrele, łososie, sardynki. To wystarczy, aby uzyskać wymaganą dawkę kwasów tłuszczowych. Kwas Omega-3 jest również obecny w wodorostach i siemieniu lnianym. Zawiera ALA, z którego, choć nieefektywne, tworzymy inne jego rodzaje. To nienasycony kwas tłuszczowy niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego chętne zalecany przez lekarzy w formie suplementacji.

Czym jest kwas Omega 3?

Kwas Omega
Kwas Omega

O wielonienasyconych kwasach tłuszczowych Omega-3 słyszeli dziś wszyscy a przynajmniej ci, którzy interesują się zdrowym stylem życia. Kwas Omega-3 znajduje się błonach wszystkich komórek ludzkiego organizmu. Są to substancje, bez których synteza innych niezbędnych substancji, prostaglandyn, jest niemożliwa w organizmie człowieka. Prostaglandyny są jak hormony, normalnie są syntetyzowane cały czas i niezbędne do regulacji ciśnienia krwi i temperatury ciała, utrzymania prawidłowej wrażliwości włókien nerwowych, udziału w skurczu mięśni i wielu innych procesach fizjologicznych.

Choć kwasy Omega-3 nie są panaceum na wszystkie choroby, mogą mieć pozytywny wpływ na organizm od urodzenia do późnej starości, co potwierdzają badania naukowe, które wykazują korzyści zarówno dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Dla wielu osób olej rybi i kwasy Omega-3 są synonimami, ale nie jest to do końca prawdą. Kwas omega-3 jest jednym ze składników oleju rybiego. Jego źródłem są również wszystkie oleje roślinne, chociaż najbogatszym źródłem jest olej rybny.

Kwas Omega-3 obejmuje trzy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe:

  • Kwas Omega alfa-linolenowy (ALA). Źródła naturalne: olej rzepakowy, lniany, z orzecha włoskiego, soja, ciemnozielone warzywa liściaste.
  • Kwas Omega eikozapentaenowy (EPA). Występuje w rybach żyjące w zimnych wodach północnych oraz olej rybny.
  • Kwas Omega dokozaheksaenowy (DHA). Jego duża zawartość znajduje się w owocach morza i rybach morskich, olejach roślinnych a także w algach.

Ponadto:

  • Kwas eikozapentaenowy EPA to organiczny związek chemiczny będący podstawą do produkcji DHA. Kwas ten wpływa na przekazywanie informacji zawartych we włóknach nerwowych.
  • Kwas dokozaheksaenowy DHA – poprawia funkcjonowanie mózgu i układu sercowo-naczyniowego.
  • Kwas alfa-linolenowy ALA – nie jest syntetyzowany w naszym organizmie, dlatego należy zadbać o jego przyjmowanie z pożywieniem. Najlepszym źródłem tego kwasu są oleje tłoczone na zimno: lniany i rzepakowy.

Korzyści zdrowotne kwasów Omega 3

Najbardziej zbadano korzyści zdrowotne długołańcuchowych DHA i EPA. Te kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla człowieka, ponieważ nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane z pożywieniem codziennie i przez cały rok. Jednak nasz organizm może tworzyć długołańcuchowe EPA i DHA z krótkołańcuchowego ALA z wydajnością tylko około 5% u mężczyzn i nieco więcej u kobiet, ale wymaga to szeregu warunków.

Dlatego akumulacja EPA i DHA w tkankach organizmu przebiega najefektywniej, gdy pochodzą one bezpośrednio z pożywienia. Fakt, że kwas Omega-3 jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu, przyczynia się do sprawniejszego funkcjonowania mózgu, tworzenia i pełnego rozwoju tkanek mózgowych oraz stymuluje rozwój umysłowy dziecka. Poprawia strukturę układu kostnego, przyczynia się do poprawy stanu zdrowia w wielu ostrych i przewlekłych chorobach (oskrzelowo-płucnych, sercowo-naczyniowych itp.). Jak widać kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają niezwykle ważną rolę w życiu naszego organizmu i mogą być polecane do włączenia do diety osób z cukrzycą.

Jakie są zalety przyjmowania kwasu Omega-3?

  • Udowodniono, że kwas Omega-3 bierze udział w regulacji prawidłowego ciśnienia krwi. Zmniejsza poziom trójglicerydów i poziom cholesterolu o niskiej gęstości we krwi. Spowalnia rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych.
  • Zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
  • W czasie ciąży kwasy EPA i DHA biorą udział w prawidłowym rozwoju siatkówki i mózgu dziecka, zmniejszają ryzyko porodu przedwczesnego oraz zwiększają optymalny wynik wagi dziecka. Co ciekawe, siatkówka dziecka jest w pełni rozwinięta przed urodzeniem, podczas gdy mózg dziecka rozwija się przez kolejne dwa lata po urodzeniu. Małe dzieci, które mają wystarczającą ilość EPA i DHA w swojej diecie, będą miały lepsze funkcje mowy i motoryczne, zdolności poznawcze.
  • Naukowcy postawili hipotezę, że większe spożycie kwasu Omega-3 z żywności lub suplementów diety może zmniejszyć ryzyko raka poprzez ich działanie przeciwzapalne i hamowanie komórkowych czynników wzrostu. Dowody z kilku badań sugerują, że wyższe dawki kwasu Omega-3 wiążą się z niższym ryzykiem raka piersi. Ponadto doniesienia medyczne sugerują, że większe spożycie ryb i kwasów Omega-3 wiąże się z niższym ryzykiem raka jelita grubego. Inne badania obserwacyjne wykorzystujące dane żywieniowe sugerują, że spożywanie większej ilości ryb i/lub kwasów Omega-3 zmniejsza ryzyko raka prostaty.
  • Kwasy omega-3 zmniejszają stany zapalne stawów, w tym kręgosłupa, pomagają w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Tłumiąc stany zapalne w przewodzie pokarmowym, Omega-3 są dobrym środkiem przeciwwrzodowym.
  • Naukowcy wzbudzili uzasadnione nadzieje, że kwasy omega-3, zwłaszcza EPA i DHA, mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zespołu suchego oka i zmniejszyć jego objawy poprzez działanie przeciwzapalne. Wiele osób przyjmuje suplementy kwasu Omega-3 jako dodatek do sztucznych łez i innych leków.